Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Drogeham
Tillewei 20 9289HC
Drogeham

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Luieruitslag

Wat is luieruitslag?

Kinderen die luiers dragen krijgen soms pijnlijke, rode billetjes. De huid gaat soms een beetje kapot. Dit is luieruitslag.
Luieruitslag kan ook op ander plekken zitten die door de luier worden bedekt. Bijvoorbeeld rond de vagina of balletjes, bovenaan de beentjes of in de liezen.

Plas en poep in de luier van je baby maakt de huid een beetje nat en zacht. De huid kan daardoor makkelijk stuk gaan. Ook zitten er stofjes in de plas en poep die jeuk en pijn kunnen veroorzaken. Vooral diarree kan zorgen voor erge luieruitslag. Door de luier die langs de billen wrijft, wordt dit nog erger.

Als een baby lang een vieze luier om heeft, wordt de kans op luieruitslag groter.

Ook een schimmel kan de oorzaak zijn. Iedereen heeft schimmels op de huid, ook baby’s. Meestal zijn deze schimmels geen probleem. Als de huid zacht of stuk is, kan de schimmel in de huid komen. Daar kan de schimmel dan verder groeien. Dit geeft luieruitslag.

Luieruitslag kan geen kwaad. Uw baby kan er wel erg veel last van hebben en daardoor veel huilen. Vooral als er plas of poep op de kapotte huid komt, doet dat pijn.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Verschoon uw kind vaak. Het is belangrijk dat de billetjes niet lang in de poep of plas zitten. Vooral een poepluier moet zo snel mogelijk af.
  • Maak de billetjes elke keer schoon met lauw water.
  • Krijgt u bij het verschonen de poep er moeilijk af? Doe dan wat extra baby-olie op het billendoekje. De poep gaat er dan makkelijker af, zonder dat u hard hoeft te wrijven.
  • Gebruik geen zeep of vochtige schoonmaakdoekjes met parfum. Deze kunnen de huid verder beschadigen.
  • Smeer de schone huid in met zinkzalf of zinkolie. Deze kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen.
  • Het is ook goed om uw baby een tijdje met blote billen te laten liggen.
  • Gebruikt u katoenen luiers? Spoel ze na het wassen extra uit in water met azijn (een eetlepel azijn per liter water). Dit verwijdert restjes zeep uit de luiers.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Maak een afspraak bij uw huisarts als de uitslag erger wordt en uw kind veel pijn heeft.

Uw huisarts kan kijken of een schimmel de oorzaak is. U krijgt dan een crème die werkt tegen schimmels.  

Hiermee gaan de klachten meestal snel over.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Zinkoxide
Zinkoxide werkt indrogend en beschermt de huid tegen irriterende stoffen uit de urine. Zinkoxidepreparaten worden gebruikt bij beginnende irritatie van de babyhuid veroorzaakt door enzymen in de ontlasting die de huid van de billetjes, vooral in combinatie met de urine, aantasten. Voorbeelden zijn zinkoxidesmeersel, zinkzalf en ZOK-zalf.

Kamille
Kamille werkt licht ontsmettend. De kamille kan als crème, zalf of oplossing worden gebruikt.

Antischimmelmiddelen op de huid
Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De jeuk en roodheid verminderen binnen enkele dagen. Het duurt echter een aantal weken voordat de schimmelinfectie van de huid echt is genezen. Voorbeelden zijn clotrimazol en miconazol.